top of page
Voeding - ruwvoer

Ruwvoer: hooi en gras

HOOI & GRAS zijn het belangrijkste onderdeel van een gezonde uitgebalanceerde konijnenvoeding. Hooi en gras staan in voor 80% van de dagelijkse voedingsbehoefte. Om die reden moet er ten alle tijden ruwvoer van goede kwaliteit aanwezig zijn.

Let op! Hooi is niet hetzelfde als stro. In stro zitten weinig of geen voedingsstoffen. Het dient dus eerder om eens leuk aan te knabbelen of als bodembedekking. Enkel stro geven, zal aanleiding geven tot obstipatie. Het is dus hooi dat ze elke dag dienen te krijgen.


Verschillende doeleinden van ruwvoer:

 

  • Darmbewegingen:
    Het spijsverteringsstelsel van konijnen heeft in tegenstelling tot honden en katten, geen eigen darmbewegingen. Vezelrijke voeding is essentieel om de darmen in beweging te  houden. Wanneer de darmen niet meer bewegen, gaan de voedingsresten gisten, treedt er constipatie op én dit kan leiden tot dysbacteriose.

  • Slijtage van de kiezen:
    De tanden bij konijnen groeien levenslang door en dienen dus bij elke consultatie gecheckt te worden op hun lengte. We willen dus dat ze afslijten en op lengte blijven. Een misvatting echter bij veel eigenaars is dat deze slijtage komt door de hardheid van het kauwmateriaal. Fout! Een correcte slijtage komt door het aantal kauwbewegingen. Om hooi en/of gras te verwerken, zijn heel wat kauwbewegingen nodig.

​

Hooi moet voldoen aan volgende criteria:

​

  • vers hooi

  • goede kwaliteit (groen van kleur)

  • stof- en schimmelvrij

  • liefst van gemengd gras of timothy gras

​

Gras is naast hooi ook uitermate geschikt als ruwvoer. Geplukt gras, nooit gemaaid gras! Gemaaid gras kan gas veroorzaken en ernstige maag-darmklachten geven. Laat konijnen altijd wennen aan nieuw gras en bouw de hoeveelheid en frequentie dan geleidelijk op.

​

 

  • Gras uit de tuin:
    Geen enkel probleem, als het niet behandeld werd door onkruidverdelger of meststoffen.

  • Gras uit de berm:
    Geen enkel probleem, mits het aan dezelfde voorwaarden voldoet als gras uit de tuin. Wel nog een kleine extra opmerking. Dit gras kan gecontamineerd zijn door wilde konijnen met het virus RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) of VHS (Viraal Hemorrhagic syndroom).

  • Lentegras:
    Bij het aanvangen van het grasseizoen (lente-zomer) bevat het gras veel meer eiwitten. Dit kan diarree en een plakpoep veroorzaken

  • Alternatieve grassoorten:
    Voor mensen zonder tuin is katten- of knaagdierengras een prima alternatief. De zaadjes zijn in sommige dierenspeciaalzaken te vinden. Zaadjes zaaien, water geven en binnen enkele dagen heb je vers gras. Net als gewoon gras geleidelijk aan laten wennen.

bottom of page