top of page
Stress & Geluidsangst

Onze huisdieren zijn niet zo happig op luide knallen en al veel lawaai.
Angst voor geluid wordt door de meeste baasjes onderschat. 

 

Stress en angst voor bepaalde geluiden zijn één van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden en katten.
Ongeveer 50% van de honden reageert angstig op bepaalde geluiden. Als eigenaar is het belangrijk jouw huisdier zo goed mogelijk te ondersteunen en te anticiperen.

Stress? Angst?

Stress en angst zijn redelijk algemene begrippen maar komen soms uit een onverwachte hoek. Angst is een normale reactie die pathologische wordt als ze buiten proportioneel is. Als jouw hond of kat echter op regelmatige basis tekenen van angst/stress vertoont, is het tijd om actie te ondernemen.

 

Een dier dat continu onderhevig is aan stress, heeft een verminderd welzijn en kan nefaste gevolgen hebben voor diens gezondheid.
Een hond of kat zal bij gebrek aan rust agressief worden. Bovendien verlaagt de algemene weerstand en worden ze vatbaarder voor ziekten (huidproblemen, spijsverteringsproblemen, hart- en ademhalingsstoornissen).

Hond versus kat

De reacties op luide of onverwachtse geluiden verschilt sterk tussen ieder individu, zowel bij honden als bij katten.  Toch kan dit deels voorkomen worden tijdens de socialisatie-periode van jouw pup of kitten. Zorg dat ze reeds op jonge leeftijd gecontroleerd kennis maken met verschillende geluiden en situaties. Het is geen garantie dat jouw huisdier in de toekomst geen angst heeft ten opzichte van vuurwerk maar het is alvast een goed begin.

 

Katten hechten nog meer dan honden belang aan hun omgeving en hebben bijgevolg specifieke behoeften. Tijdens de feestdagen bijvoorbeeld ondergaat ieder huishouden meestal een metamorfose… een kerstboom, meer stoelen, meer verkeer in huis, kattenbakken of eet-drinkbakjes verhuizen, decoratie met lichtjes en geluid, … . Al deze veranderingen triggeren het exploratiegedrag van uw kat of hond maar verhogen tevens de kans op gedragsproblemen. Doorgaans ziet men de angst of stress toenemen met de tijd.

Welke situaties of geluiden kunnen mijn viervoeter angst en/of stress bezorgen? Hieronder staan er enkelen opgelijst:

Gevoelige oren

Waarom reageren honden en katten zo fel op geluiden of reageren ze zelfs met blaffen of miauwen als wijzelf niets horen? Wel, de zintuigen van honden en katten zijn superieur aan deze van de mens en het gehoor is daar geen uitzondering op.

Vóór de 3de levensweek reageren puppy's en kittens weinig tot niet op geluiden. Vanaf deze 3de levensweek gaat geluid wel een belangrijke rol spelen in hun leven. Onze viervoetige huisgenoten hebben snel, beweeglijke oren. Niet alleen om geluiden op te vangen maar tevens als communicatiemiddel. De stand van de oren speelt een rol in de onderlinge communicatie tussen honden / katten én tussen viervoeter en mens. Op die manier kan de gemoedstoestand van uw huisdier afgelezen worden en stress vroegtijdig gedetecteerd worden.

Door hun beweeglijke oren kunnen ze heel precies vaststellen waar het geluid vandaan komt. Zo kan een hond bvb op 0,06 seconde de exacte lokalisatie van een geluid bepalen. Ze gebruiken het ene oor voor geluid te ontvangen en het andere voor de 'fine tuning'. Vergeleken met de mens zijn honden en katten veel beter in het onderscheiden van hoge tonen, de kat zelfs nog beter dan de hond. Een kat reageert op het hoge gepiep van een muis, terwijl u niks heeft gehoord. Een hond hoort een 'hondenfluitje' of hoort het motorgeluid van zijn baasje tussen andere motorgeluiden van identieke wagens.

knallend vuurwerk
  • vuurwerk

  • donder / onweer

  • feestjes / bezoek

  • verkeer

  • verbouwingswerken

  • verhuizen

  • stofzuiger

  • geweerschoten

  • dichtslaande autodeuren

  • gas in luchtballon

  • alleen thuis zijn
  • samenleven met andere dieren
  • baby
  • vakantie / pension
  • hondenkapsalon
  • dierenarts
  • ...
Gehoorrange van verschillende diersoorten

Wat NIET te doen én wat WEL te doen bij o.a. vuurwerk?

WEL

De weken / dagen ervoor:

  1. Laat je dier chippen en registreren, als dit nog niet gebeurd is.

  2. Controleer de identificatiegegevens van jouw huisdier:

    • Hond: Dog ID

    • Kat: Cat ID

  3. Regelmaat in dagelijkse routine (eten, wandelen, slapen).

  4. Dieren leren omgaan met harde geluiden en pittige knallen kost tijd en voorbereiding. Start daarom op tijd en op een 'veilige' plek!

  5. Creër voldoende verstopplekken.

  6. Sluit je dier nooit op!

  7. Veranderingen van noden bij de kat:

    • vluchtwegen

    • krabmogelijkheden

    • voldoende kattenbakken

    • geurstimulatie

De dag of het moment zelf:

  1. Laat jouw hond vóór het ergst vuurwerk uit, liefst op een vertrouwde plek.

  2. Hou jouw hond tijdens de wandeling aan de leiband.

  3. Zorg dat jouw huisdier tijdig binnen is.

  4. Zet muziek of op de TV op.

  5. Sluit ramen, gordijnen en deuren.

  6. Zorg voor afleiding.

  7. Steun jouw huisdier op een evenwichtige manier. Laat merken dat je er bent!

  8. Laat jouw dier niet alleen. Blijf thuis of zorg dat er een vertrouwd persoon aanwezig is.

NIET

  1. Jouw dier volkomen negeren.

  2. overdreven aaien, troosten of ondersteunen.

  3. Straf nooit ongewenst gedrag.

  4. Géén feestmaaltijden.

  5. Ga het geluid niet op zoeken. Probeer wandelingen te vermijden.

  6. MAAK NOOIT ZOMAAR GEBRUIK VAN MEDICATIE! Vraag raad aan uw dierenarts!

scottish fold die zich verstopt onder deken

Soms helpen deze tips & tricks, soms zijn ze onvoldoende. In zulke gevallen kunnen voedingssupplementen (zylkene®,..), feromonen (Adaptil®, Feliway®, ...), aromatherapie Arhomani, of medicatie een hulpmiddel zijn. De enige valkuil hier…. start hiermee tijdig. De meeste van deze producten hebben een tijdje nodig om tot het gewenste effect te komen. Eén pilletje net voor het vuurwerk zal dus niet werken.

Wil je meer informatie of heeft u nog vragen over geluidsangst en stress ? Wilt u er graag eens over praten?
Aarzel dan niet om contact op te nemen!

bottom of page