top of page
Sterilisatie konijn

Wat houdt sterilisatie in?

Een sterilisatie betekent een operatieve ingreep waarbij we bij het vrouwelijk konijn of voedster de eierstokken en de baarmoeder verwijderen. Dit leidt tot onvruchtbaarheid maar heeft bovendien nog heel wat medische voordelen.

Vanaf welke leeftijd?

Voedsters steriliseren we later dan rammelaars. We doen dit niet voor de leeftijd van 5-6 maanden, om de simpele reden dat de eierstokken en de baarmoeder anders nog te klein en te kwetsbaar zijn. Dit bemoeilijkt de operatie onnodig.

Hoe ouder een konijn wordt, hoe meer vet zich in de buik ontwikkeld heeft. Daarom adviseren we te opereren vóór de leeftijd van 9 maanden, gezien het vet opnieuw de operatie bemoeilijkt.

Uiterlijke grensleeftijd om medisch voordeel te hebben bij de sterilisatie, is 1,5 jaar. Kortom de ideale sterilisatieperiode is tussen de leeftijd van 5 tot 9 maanden.

 

 

 

Waarom is het verstandig om mijn voedster te laten steriliseren?

  1. Onvruchtbaar maken

    Dit is ten zeerste aan te raden wanneer er meerdere dieren bij elkaar worden gehouden. Indien het slechts om twee dieren gaat, wordt de voorkeur gegeven aan een voedster, gekoppeld aan een rammelaar.

    Een voedster wordt vruchtbaar rond de leeftijd van 12 weken. Ze heeft net als een kattin geen ‘menstruatie’ cyclus of loopsheid zoals bij de hond. De eisprong wordt getriggerd door het paren met een rammelaar. Omwille hiervan zijn konijnen dus het hele jaar door vruchtbaar. Drachtduur van een konijn is gemiddeld 30 dagen. Dit betekent dus potentieel veel nakomelingen.
     

  2. Gedragsproblemen

    De ingreep kan geïndiceerd zijn bij ‘dominantie- agressie’. Tijdens de puberteit kunnen zowel voedsters als rammelaar zich dominanter gaan gedragen tegenover soortgenoten. Ze willen namelijk hun territorium verdedigen. Dit kan zich uiten in grommen, stampen met de achterpoten, aanvallen naar het voer, bijten met eventueel serieuze bloederige vechtpartijen tot gevolg.

    Kleine rassen komen eerder in de puberteit dan de grotere rassen:         
    - kleine rassen: 3-4 maanden
    - middelgrote rassen: 4-5 maanden
    - grote rassen: 5-6 maanden
     

  3. Betere gezelschapsdieren

    Door te steriliseren en te castreren worden ze meestal rustiger en zijn ze makkelijke hanteerbaar. Dit maakt ze beter geschikt als gezelschapsdieren én heeft een sterk voordeel. Het versterkt de band tussen konijn en baasje.

    Bovendien kunnen ze na de ingreep makkelijker in grotere groepen bij elkaar gezet worden. Konijnen zijn van nature sociale dieren. Door de sterilisatie kunnen voedsters en rammelaars bij elkaar gezet worden zonder onverwachte nestjes én erge vechtpartijen.
     

  4. Medische redenen

    Naast bovenstaande redenen zijn er ook verschillende medische redenen waarom we als dierenarts het ten sterkte aanraden uw konijn te laten steriliseren.

    De belangrijkste reden is baarmoederkanker. Baarmoederkanker of uterus adenocarcinoom is de meest voorkomende kankersoort bij voedsters. Ze komt voor bij 50-80% van de niet-gesteriliseerde voedsters ouder dan 4 jaar. Het ontwikkelt zich langzaam in de baarmoederwand onder invloed van de ouderdom. Nadien zaait het via het bloed uit naar andere organen, met als voornaamste de longen, lever, hersenen en botten. In een vroeg stadium kunnen we symptomen zoals bloed plassen of vieze vaginale uitvloei zien. In een later stadium is het konijn algemeen ziek: sloom, geen of verminderde eetlust, benauwd en/of gezwollen buik.
    De behandeling in een vroeg stadium is het chirurgisch verwijderen van de eierstokken en de baarmoeder, aangevuld met een röntgenfoto van de longen om uitzaaiingen op te sporen. In een laat stadium is de prognose slecht.

    Tweede reden is het voorkomen van melkkliertumoren. Melkkliertumoren zijn net als bij hond en kat hormonaal gerelateerd. Dit betekent dat we het voorkomen ervan sterk kunnen reduceren door tijdig de voedster te laten steriliseren.

    Bovendien kan er met het verwijderen van de baarmoeder en de eierstokken geen schijndracht of geen baarmoederontsteking ontstaan. De baarmoeder wordt namelijk samen met de eierstokken verwijderd.

 

Hoe gaat de operatie in zijn werk?

Konijnen en knaagdieren hoeven in tegenstelling tot honden en katten, niet nuchter te zijn voor een operatie. Ze mogen gewoon blijven verder eten. Dit om de werking van de darmen op gang te houden en daarmee darmproblemen tijdens en na de narcose zoveel mogelijk te voorkomen.
 

Voor de operatie krijgt het dier pijnstilling. Dit kan gebeuren via een injectie op de dag zelf of door de eigenaar via siroop thuis een dag van tevoren. De verdoving gebeurt via een injectie van verschillende soorten anesthetica, gecombineerd met gasanesthesie. Gasanesthesie samen met zuurstof wordt toegediend door middel van een masker.
Tijdens de operatie houden we de vitale functies in de gaten. Eén daarvan is de lichaamstemperatuur. Kleinere dieren koelen sneller af dan grotere. De dieren liggen daarom tijdens de operatie op een kussen en een warmtematje.
Indien nodig, ontwaken ze in de couveuse. Na de operatie worden de geïnjecteerde anesthetische producten tegen gespoten, waardoor de narcose sneller uitwerkt. Dieren worden sneller wakker en koelen bijgevolg minder snel af. Door de zo kort mogelijke narcosetijd is dit ook gunstig voor de effecten op het maag-darmstelsel.

Wanneer jouw konijn goed wakker is en een beetje gegeten heeft, mag het diezelfde dag nog naar huis.


Thuis vragen we wel om voor enkele punten aandacht te hebben:

  • Vervang het strooisel in het hok door handdoeken of kranten.
          => reden: de wonde zal zo minder snel infecteren.

  • Controleer dagelijkse de wonde op: roodheid, zwelling, pijnlijkheid, heel warm en/of vieze uitvloei.
    Merk je één of meerdere van deze symptomen op, contacteer uw dierenarts onmiddellijk.

  • Zet uw konijn in een rustige omgeving

  • Buiten-konijnen worden de eerste nachten best binnengehouden in huis of het tuinhuis
          => reden: onderkoeling na de chirurgische ingreep voorkomen.

  • Let goed op of jouw konijn diezelfde dag (binnen 12uren na operatie) weer gaat eten, drinken en stoelgang maakt. 
    Is dit niet geval, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

  • Hou voor de zekerheid gecastreerde rammelaars nog ong.4-6 weken apart van voedsters. Er kan nog sperma in de zaadleider zitten, wat kan leiden tot een vruchtbare dekking. Uit ervaring en overleg met een specialist zou in 90% van de gevallen 48-72u voldoende zijn. Wie zeker wil zijn, respecteert het best de eerste termijn.

Risico van anesthesie

Elke chirurgische ingreep houdt altijd een klein risico in voor de patiënt. Konijnen zijn ten opzichte van honden en katten gevoeliger voor verdoving. Toch hebben zij verhoudingsgewijs meer verdoving nodig dan honden en katten door hun verschillend metabolisme. Bovendien zijn konijnen veel stress gevoeliger én de meesten zijn niet gewoon om gehanteerd te worden.

Om de anesthesierisico’s zoveel mogelijk te beperken, stellen we alles in het mogelijke om de operatie en de anesthesie zo veilig mogelijk te laten verlopen.

bottom of page