top of page

Doggy wash

Veruit de meest gestelde vraag bij elk hondenbaasje: ‘Hoe vaak mag ik mijn hond wassen?’.

De vacht en huid van een een gezonde hond hoeft niet geregeld gewassen te worden. Meestal is 1 tot 3 keer per jaar meer als voldoende bij het merendeel van de honden. Regelmatig wassen is dus absoluut niet noodzakelijk, maar als jouw trouwe viervoeter heeft zitten rollen in iets smerig, een onplezierig luchtje heeft, gaan zwemmen is of van kop tot teen in modder gedrenkt is, is het hoog tijd voor een bad!

 

De hygiëne is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en het comfort van jouw trouwe viervoeter, maar voor dezelfde reden ook voor die van zijn baasje. Jouw hond wassen is niet simpelweg hem/haar in bad of de douche steken, de kraan volle bak open te draaien, beetje sop erbij en klaar is kees. Er komt veel meer bij kijken.

Hieronder zal ik stap voor stap overlopen hoe ik zelf als hondenbaasje en als dierenarts mijn honden was.

STAP 1: Voorbereiding

Zorg dat je alle benodigdheden om het wasproces van A tot Z af te ronden binnen handbereik hebt. Wat heb je exact nodig?

 

  • vachtverzorgingsmateriaal: borstels, kammen, ...

  • correcte shampoo (+ eventueel conditioner)

  • shampoo mengfles of een maatbeker

  • handdoeken (+ droogjas)

  • eventueel oorreiniger

anthony-duran-xypTOFe_hqc-unsplash (1)_edited.jpg

STAP 2: Veiligheid en comfort

De meeste honden staan niet te springen om in bad te gaan maar met de juiste producten en techniek kan dit echt een quality momentje worden met jouw hond. Uiteraard proberen we er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat dit op een veilige en comfortabele manier verloopt.
 

  • Gebruik een anti-slipmat in jouw douche of badkuip. Als een hond het gevoel krijgt dat hij niet stabiel staat of constant wegglijdt, raakt hij in paniek. In deze momenten kunnen ze zichzelf en ook jou lelijk pijn doen.

  • Gesloten ramen en deuren als je binnen wast.

  • Gebruik een halsband +/- leiband. Op die manier hou jij de controle en kan je hen beter ondersteunen. Er bestaan hiervoor zelfs specifieke leibanden.

  • Gebruik een doucheslang om sneller en beter resultaat te krijgen.

  • Angstige honden zijn altijd een uitdaging. Gebruik hierbij zeker een hals en/of leiband, eventueel in combinatie met een muilkorf. Als ze in paniek slagen, is een ongeluk snel gebeurd. Ze reageren meestal ook op het geluid van de douchekop. Daarom kan je eventueel bij hen gebruik maken van flessen of maatbekers voor hen nat te maken.

STAP 3: Nagels checken

Gebruik hiervoor een speciale honden nagelkniptang. Probeer dit niet met een gewone nagelclipper of andere foltertuigen te doen. Bij het gebruiken van verkeerd materiaal kan je jouw hond serieus pijn doen tot bloedens toe.

STAP 4: Borstelen en ontwarren

Voor het hele wasproces is het het beste om je hond vooraf goed te borstelen. De bedoeling hiervan is om alle klitten en knopen uit de vacht te halen, én het merendeel van de losse haren te verwijderen. Zorg ervoor dat de woefie knoopvrij is alvorens hem nat te maken. Water verergert de kopen alleen maar. Krijg je dit klit er echt niet uit. Gebruik dan een schaar of tondeuse op verstandige wijze. Twijfel je? Vraag dan eerst raad aan een professional, anders heeft jouw dierenarts naaiwerk!

STAP 5: Nat maken

Verwarm het water voor tot lauwwater. Koud water is niet aangenaam, warm water dehydrateert de huid. Als het water voorverwarmd is op de juiste temperatuur, dan pas zet je jouw hond in de badkuip of douchebak. Maak de vacht nat met de douchekop én werk van achteren naar voren. Hou de douchekop ongeveer 1cm van de vacht of laat het water over jouw handen lopen om het minder stressvol te maken. Zet het water niet te hard maar zorg voor een zachte stroming. Vermijd dat er tijdens het nat maken water in de ogen, oren of neus van je hond komt! Om water uit de oren van jouw hond te houden, kan je eventueel een prop watten erin steken. Vergeet hem er wel nadien niet uit te halen.

Sommigen laten het water in een badkuip komen tot de kniëen van de hond. Dit doe ik persoonlijk niet. Je verspilt er meer water mee dan dat het je een voordeel oplevert.

STAP 6: Shampoo tijd

De belangrijkste stap van het hele wasritueel... de shampoo!

Honden hun huid en vacht zijn delicaat. Zo is de zuurtegraad (of de pH) van hun huid anders dan die van ons. Onze huid pH is 5,5 versus die van de hond 7,5. Humane shampoo's zijn dus veel te agressief voor een hondenhuid. Het nut van de shampoo is o.a. het verwijderen van dode huidschilfers, het reinigen van de huidporiën, glans geven aan de vacht, ... .

Je hebt een shampoo nodig die niet alle natuurlijke oliën of de talglaag uit de vacht haalt, de huid hydrateert én de immuniteit van de huid en vacht boost. Veel honden worden naast de hoge nood voor een bad, gewassen wegens huidproblemen en bepaalde gevoeligheden. De shampoo moet voldoen aan deze specifieke vereisten. De correcte shampoo is dus cruciaal.

 

De shampoo wordt niet rechtstreeks aangebracht. We meten de nodige hoeveelheid shampoo af en verdunnen hem vervolgens in lauw water in een maatbeker of een shampoo mengfles.  Een lege waterfles van 1 of 1,5L kan perfect als mengfles gebruikt worden. Verdeel de gemengde shampoo over de vacht en masseer hem ondertussen zachtjes in. Vergeet geen plekjes en liefst tegen de haarrichting in om zo diep mogelijk de shampoo aan te brengen! Aan de oren en de kop kan je gebruik maken van een washandje of jouw handen. Laat na het volledig wassen de shampoo gedurende een 5 à 10 minuten inwerken.

STAP 7: Grondig uitspoelen

Na het intrekken van de shampoo is het even belangrijk om alle shampoo er grondig met lauw water uit te  spoelen. Achtergebleven shampoo resten kunnen huidirritatie veroorzaken: roodheid, huidschilfers, jeuk, secundaire bacteriële infectie... enz.  

STAP 8: Pauze & Repeat

Bravo, hele karwei ... shampooën en grondig uitspoelen. Heel veel geduld en afleiding nodig om jouw trouwe viervoeter te laten stilzitten om de shampoo grondig te laten in trekken. 

Dan heb ik goed nieuws. Je mag het nog eens doen. De eerste wasbeurt is vooral bedoeld om het vuil, stof en de vieze geur uit de vacht te halen. De tweede wasbeurt is even belangrijk, zelfs belangrijker omdat de shampoo dan op een 'propere' huid en vacht zijn effectieve werking kan doen. 

STAP 9: Drogen

Na 2 grondige shampoo- en spoelbeurten heb je naast een heel propere viervoeter, ook een kletsnatte. Probeer na het wassen in het bad, de douche of buiten al zoveel mogelijk water uit de vacht te halen met jouw handen. 

Nadien gebruik je handdoeken om hem zo goed mogelijk af te drogen. Uiteraard krijg je hem niet volledig droog.

Voor het laatste beetje drogen kan je hem gewoon laten drogen, gebruik maken van een professionele blazer,  een gewone haardroger op koude lucht, of een droogjas. 

Doggrooming-2-1440w.jpeg

STAP 10: Uitkammen

Proper en droog! Enkel nog uitkammen en je bent klaar. 

bottom of page