top of page

Chocolade vergiftiging

Chocolade is voor de meeste mensen een ware traktatie. De meeste mensen hebben chocolade in huis, vooral tijdens de feestdagen: pralines en hartjes met Valentijn, chocolade eitjes met Pasen, chocolade letters met Sinterklaas en Kerstmis. Slechts 1 groot nadeel aan chocolade, uitgezonderd dat het verslavend is.
Het is giftig voor honden en katten.

Waarom is chocolade giftig?

Chocolade is voor een mens niet giftig, maar voor een hond is een grote hoeveelheid wel giftig. Dit heeft te maken met 2 stoffen, welke chocolade bevat: theobromine en cafeïne.

Theobromine wordt veel langzamer afgebroken dan bij een mens. Theobromine behoort, net als caffeïne, tot de methylxanthines. Na het eten van chocolade worden deze door de maag en darmen opgenomen en gaan via de bloedbaan naar de lever. In de lever worden ze verwerkt tot afvalstoffen, die via de urine worden uitgescheiden. Het uitscheiden van de afvalstoffen wordt bemoeilijkt omdat ze tijdens hun weg naar buiten, opnieuw in de bloedbaan worden opgenomen (vanuit de blaas en de darm). Het zijn dus de opstapeling van methylxanthines en zijn afvalstoffen, die de symptomen veroorzaken.

Labrador Retriever in de keuken met chocolade

Het opeten van (een grote hoeveelheid) chocolade kan aanleiding geven tot volgende symptomen:

  • koorts

  • misselijkheid, speekselen, braken en diarree (ontspannende werking op darmspieren)

  • meer drinken en plassen (diuretisch effect)

  • onrustig, geëxciteerd, hyperactiviteit tot en met sufheid

  • ademhalingsproblemen: sneller ademen, hijgen, ...

  • epilepsie aanvallen

  • spierrillingen

  • hartkloppingen, verhoogd hartritme en hartritmestoornissen

  • flauwvallen

  • hypokalemie

  • acute pancreatitis of alvleesklierontsteking (wegens hoge vetgehalte in chocolade)

  • overgevoeligheid voor aanraking

  • sterfte

De eerste symptomen, hoofdzakelijk maagdarmklachten, treden meestal op 1 - 4 u  na de inname van chocolade. De neurologische en cardiologische veranderingen zien we soms pas na 24 tot 36 uur. Bij inname van werkelijk grote hoeveelheden kan het zelfs na 12 -36u lijden tot het overlijden van de patiënt.

De diagnose van een chocolade vergiftiging wordt gesteld op basis van uw verhaal, een bloedonderzoek en eventueel indien nodig een elektrocardiogram (EKG).

Is alle chocolade giftig?

Neen, niet alle chocolade is giftig maar ze zijn wel allemaal slecht voor de gezondheid van uw huisdier. Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Toch veroorzaakt witte chocolade wegens zijn hoog vetgehalte klachten zoals braken en diarree, eventueel zelfs pancreatitis.

De algemene regel bij chocolade luidt als volgt:

"HOE DONKERDER EN MEER BITTER DE CHOCOLADE, DES TE GIFTIGER!"

 

Theobromine is van nature uit een bittere stof. Donkere of pure chocolade bevat aldus het meest theobromine per gram, hoewel cacaopoeder nog hoger zit. Melkchocolade is zoeter en bevat dus verhoudingsgewijs minder theobromine.
Wel is het belangrijk te weten als honden- of katteneigenaar dat theobromine niet alleen in chocolade en cacaopoeder zit. Andere bronnen van het giftige bestanddeel zijn thee, cola dranken, acai bessen en nog enkele andere etenswaren.

Erger voor honden als katten?

De toxiciteit voor honden en katten is dezelfde. Honden eten chocolade gewoon sneller op dan katten, wegens hun zoete tand en speurneus eigenschappen om het te vinden. Een kat daarentegen zal wel proeven maar  de kans is klein dat ze alles opeet. Ze proeven namelijk geen zoetigheid in tegenstelling tot honden.

Hoeveel chocolade moet een hond (of kat) opeten om ziek te worden?

Een kleine hoeveelheid chocolade zal uw hond (of kat) al ziek maken. Toch wisselt de giftigheid van methylxanthines per hond. De ene hond zal bij een bepaalde hoeveelheid geen symptomen hebben, terwijl dezelfde hoeveelheid bij een andere hond fataal kan aflopen.  Ondanks het wisselende effect per individu, heeft men geprobeerd richtlijnen op te stellen. In deze richtlijnen staat aangegeven wanneer een bepaalde hoeveelheid chocolade voor een gemiddelde hond / kat gevaarlijk is

(zie afbeelding hieronder).

 

Als laatste is het belangrijk te beseffen dat theobromine langzaam afgebroken wordt. Honden die dagelijks een bonbon krijgen, kunnen op termijn (dagen tot werken later) ernstige ziekteverschijnselen krijgen.

tabel chocolade vergiftiging

Hij heeft chocolade gegeten! Wat nu?

Heb je het vermoeden dat jouw huisdier chocolade heeft gegeten, bel onmiddellijk uw dierenarts!
Afhankelijk van het lichaamsgewicht, de hoeveelheid en het type chocolade kan deze een inschatting maken naar wat u moet doen, gebaseerd op bovenstaande richtlijnen. Uw dierenarts zal met u de symptomen van een chocolade intoxicatie overlopen, en in het geval van een kleine opname, adviseren te wachten en eventueel terug te bellen in geval de conditie van uw dier veranderd. Bij grotere opname, zeker bij pure of donkere chocolade, moet er onmiddellijk ingegrepen worden. Dit kan een levensbedreigende situatie worden, met risico op overlijden.

Behandeling:

  • max 2 uur geleden de opname van chocolade is gebeurd: injectie om braken op te wekken +/- actieve kool

  • meer dan 2 uur geleden: hospitalisatie voor verdere behandeling

    • actieve kool

    • vloeistoftherapie

    • intraveneuze medicatie

    • maagspoeling

    • ....

Prognose

Eén woord .... snelheid! Hoe sneller men erbij is, hoe beter. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de hoeveelheid en het type chocolade, het lichaamsgewicht van de betreffende hond of kat, en hoe lang het duurt alvorens de patiënt wordt aangeboden op de praktijk. Meeste honden (of katten) van snel reagerende baasjes overleven.

Desondanks blijft het een levensbedreigende situatie bij innames van grote hoeveelheid, specifieker zelfs donkere chocolade.

Berg daarom chocolade en producten met theobromine veilig op om de kans op een vergiftiging te verhinderen.

bottom of page