top of page
Voetverzorging

Veel honden en katten likken of knabbelen al eens aan hun poot of pootjes?
Waarom doen ze dit?

Droge voetkussens en liggers

Sokken, slippers, schoenen, laarzen, ... De mens schenkt veel aandacht aan de bescherming van zijn voeten. Bij onze honden en katten daarentegen minder! De voeten van uw huisdier komen dagelijks in contact met alle soorten ondergrond en materialen, welk hun schokabsorberende eigenschap vergen. Springen, rennen, graven, ... . De voetkussentjes kunnen veel verduren maar als ze echter uitdrogen, worden ze hard én vol kloven en barsten. Dit veroorzaakt pijn en discomfort, met mogelijks manken.

Als de voetkussentje van jouw viervoeter chronisch droog en geïrriteerd zijn óf hij zit de hele tijd aan zijn pootjes te knabbelen of te likken, maak dan best een afspraak bij uw dierenarts.  Er zijn verschillende mogelijke onderliggende oorzaken of aandoeningen. De ene al erger dan de andere.  Daarom is het belangrijk om tijdig uw dierenarts te contacteren mits op enkele details te letten:  

  • één of meerdere pootjes

  • één of meerdere tenen

  • onderkant of bovenkant van de poot

  • roodheid

  • zwelling

  • bloeden

  • vachtverkleuring

  • verkleuringen of veel ‘eelt’ aan de pootjes

  • periode van problemen

  • manken vs steunname

  • geur, ….

Al deze elementen helpen  om sneller een beeld te krijgen van de omvang en de ernst van de situatie, alsook de mogelijke oorzaak ervan te kennen. Zo kan uw dierenarts  het probleem inschatten en gepast advies verstrekken.

Droge voet- en teenkussentjes van een hond
Kattenpootjes in de sneeuw

Likken en knabbelen

Constant likken en knabbelen aan de pootjes. Het kan een indicatie zijn dat er iets aan de hand is... een voedingstekort, een allergie of een andere medische reden. Toch niets te vinden, dan kan het gewoon een kwestie zijn van de voetkussentje te behandelen met een goede, voedende balsem.

Welke medische aandoeningen kunnen al dan niet chronisch, droge voetkussentjes (met kloven) geven? Ik lijst de voornaamste even kort voor u op.

  • Zomerweer

Bij warm weer, warmt het wegdek op. Een temperatuur van 30°C is gelijk aan een asfalttemperatuur van 57,2°C. Gewoon ter vergelijking bij een temperatuur van 55°C bak je een spiegelei op 5 minuten. Door jouw viervoeter bij deze temperaturen op wegdek te laten komen, kunnen ze hun pootjes verbranden en uitdrogen.

  • Winterweer

Sneeuw, ijs en koude. De koude omstandigheden samen met strooizout en zand geven irritatie en uitdrogen van de voetkussentjes.

  • Hyperkeratose

Senior dieren (hoofdzakelijk honden) hebben soms last van hyperkeratose. Bij deze aandoening gebeurt er een overproductie van keratine, met chronische droge voetkussentjes vol kloven. Dit fenomeen wordt soms ook bij de mens waargenomen.
Hyperkeratose kan naast de voetzolen, ook voorkomen ter hoogte van de neus en de liggers (meestal ter hoogte van de ellebogen).

  • Chemische producten

'Chemische producten' kan men breed zien met name: strooizout, meststoffen, onkruidverdelger, kuisproducten, wasverzachter, wasmiddel, ... . De irritatie kan dus vanuit verschillende hoeken van onze leefomgeving komen, van wandelen in het veld tot uw eigen woonst.  Wees dus alert over het gebruik van deze producten! De producten drogen de voetkussentjes uit en geven irritatie ter hoogte van de huid tussen de tenen met likken en knabbelen tot gevolg. Het likken en knabbelen zal de schade of de conditie van de voeten verergeren.

  • Allergie

Allergieën worden de laatste jaren meer en meer gediagnosticeerd bij honden en katten. De meest gekende zijn contactallergie, drug reactie, voedselallergie en atopie. Bij contactallergie zijn de pootjes van uw viervoeter constant blootgesteld aan de omgeving waarop ze reageren. Ze dragen nu eenmaal geen schoenen of sokken. Voedselallergie kan jeuk veroorzaken op alle delen van het lichaam en is vaak het ergst net na de maaltijd maar kan gerust de hele dag door zijn. Jeuk heeft compulsief likken en knabbelen tot gevolg, wat de huid en kussentjes kwetsbaar en vatbaar voor infecties maakt.

 

 

Thuisverzorging

Vele factoren zijn hierbij belangrijk zoals de aanwezigheid van een onderliggende medische aandoening. Dit vergt namelijk medicatie, supplementen en/of een aangepaste voeding. Of is de oorzaak van de beschadigde poten eerder ten gevolge van dagelijkse routine en weersomstandigheden?

Ondanks alles kan je al enkele preventieve tips toepassen ter onderhoud:

  1. Inspecteer de pootjes op regelmatige basis

  2. Leer jouw huisdier om zijn pootjes te mogen aanraken / onderzoeken

  3. Nagelverzorging

  4. Gebruik diervriendelijke kuisproducten

  5. Producten in de tuin gebruikt, uitlaten op een wandeling

  6. Veeg of was de pootjes af

  7. Wees alert voor ijs en vriesletsels

  8. Geen wandelingen op asfalt met tropische temperaturen

  9. Koop eventueel schoentjes ter bescherming

  10. Gebruik een balsem om de voetkussentjes ( en neus) te verzorgen

Sommige websites raden olijfolie, vaseline of kokosolie aan als 'home remedies'. Eén naar mijn mening gigantisch nadeel... heel jouw vloer staat vol vettige honden- of kattenpootjes. Andere bronnen raden dan aan om naar humane crèmes en andere producten te gaan. Doe dit a.u.b. niet! Denk eraan dat elk dier automatisch de reflex heeft om aan zijn pootjes te likken als je er iets opsmeert. Kies daarom voor producten speciaal voor dieren gemaakt van een goede kwaliteit.
In de praktijk gebruik ik een balsem die opgebouwd is uit plantaardige ingrediënten en geen vaseline bevat!

Dermoscent Bio Balm® is een hydraterende doch waterresistente balsem op basis van 100% bio-gecertifieerde natuurlijke ingrediënten. Ze is ontworpen ter bescherming van droge, ruwe, schrale en/of geïrriteerde huid ter hoogte van de snuit, poten en eeltplekken alsook huid met ontvelling en lichte schaafwonden. De zalf onderhoudt bovendien de soepelheid en de hydratatie van de voetzoolkussentjes in extreme weersomstandigheden (warmte, asfalt, sneeuw, ijs, strooizout, intensieve inspanning) ter voorkoming van kloven en wonden.

Geschikt voor alle huidtypes, zelfs voor gevoelige huid

Samenstelling:

- soja-olie: rijk aan essentiële vetzuren met verzachtende , hydraterende en voedende eigenschappen
- essentiële olie van Cajeputi: kalmerende en zuiverende eigenschappen

- geen vaseline

- geen conserveringsmiddelen

- geen toegevoegde geurstoffen

- geen minerale oliën

Gebruiksaanwijzing:
1-3x/dag aanbrengen, na voorafgaande reiniging en drogen van de (aangetaste) zones.
Voor en na intensieve activiteit (lopen, agility, jagen, lange wandelingen in koud of warm weer, ...) op de voetzolen inmasseren.

Bewaren tussen 15-25°C voor optimale balsem textuur.

grafiek klinische verbetering na dermoscent bio balm
Dermoscent bio balm
bottom of page