top of page

Tandverzorging

Mond- en tandproblemen zijn de meest voorkomende aandoeningen bij hond en kat. Tandsteen en tandvleesontsteking nemen toe in frequentie met de leeftijd en zijn tevens
afhankelijk van de eetgewoonten van jouw huisdier.

Mondhygiëne en tandverzorging moeten reeds op jonge leeftijd aandacht krijgen. Ongeveer 85-90% van de honden en katten hebben op 3-jarige leeftijd al één of ander mondprobleem. Een slechte mondverzorging kan aanleiding geven tot veel tandplaque, tandsteen, infecties van het tandvlees, botresorptie van het kaaksbeen, abcessen,…. nier- en hartproblemen.

 

VOORKOMEN IS DUS BETER DAN GENEZEN,
en met het juiste advies en de juiste middelen kan dit!

Tandplak en tandsteen: het ontstaan

Het gebit heeft routinematige verzorging nodig. Zonder ontstaat tandplak en tandsteen, gepaard gaande met tandvleesontsteking.

Tandplak is een laagje van speeksel, voedingsresten en micro-organismen die op het tandoppervlak wordt afgezet.
Tandplak kan niet altijd met het blote oog gezien worden, maar het zit er wel degelijk. Je kan het makkelijk met poetsen

(of eventueel andere hulpmiddelen) verwijderen/verminderen. Gebeurt dit niet? Dan mineraliseert het tot bruine harde aanslag, nl tandsteen.  In tegenstelling tot tandplak verdwijnt tandsteen niet met een poetsbeurt. De enige manier om dit te verwijderen, is bij uw dierenarts. Dit gebeurt aan de hand van instrumenten en een ultrasoon detartratietoestel. Tijdens dit proces dient uw hond onder algemene narcose gebracht te worden.

Als er niet op tijd wordt ingegrepen, dan zit het tandplak en tandsteen niet alleen op de tandkroon. Het proces schuift op richting de tandwortels met losse tanden tot gevolg. Als de tandvleesontsteking evolueert in een infectie, kunnen er bacteriën in de bloedcirculatie terecht komen en in de rest van het lichaam problemen veroorzaken, gaande van abcessen, nier-, lever- en hartaandoeningen. 

 

Het is dus heel belangrijk de vorming van tandsteen te voorkomen. Bij uw jaarlijks bezoek bij de dierenarts voor de inentingen zullen wij altijd het gebit van uw dier even controleren. Bijgevoegde afbeelding geeft de progressie weer van graad I (beginnend) tot graad IV (ergste vorm) paradontitis. Vanaf graad II dient er ingegrepen tot worden om geen verlies van tandaanhechting te bekomen én complicaties te vermijden.

Stadia paradontitis bij hond en kat

Hoe kan u zelf tandproblemen herkennen?

  • Regelmatig thuis de tanden inspecteren

  • Uw dierenarts bij de jaarlijkse controle

  • Slechte adem

  • Overmatig speekselen

  • Niet meer knabbelen maar inslikken

  • Brokjes uit de mond laten vallen

  • Stoppen met eten

  • Hongerig naar eetbakje kijken maar zonder te eten

  • Zachte voeding wel, harde brokken niet

  • Niet meer willen spelen

geeuwende kat

Hoe kan tandplak en tandsteen voorkomen worden?

Tandenpoetsen blijft op nummer 1 staan om tandplakvorming te voorkomen. Het vergt veel moeite en geduld maar er bestaat geen  effectievere manier. Men maakt  gebruik van tandpasta speciaal voor honden en katten en tandenborstels in allerlei maten en vormen. Tandenpoetsen elimineert tandplak en bijgevolg de vorming van tandsteen. Bovendien geef je tijdens het poetsen een massage aan het tandvlees, waarop ook dit gezond wordt gehouden.

Tandenpoetsen is iets dat best van jongs af aan aangeleerd wordt al spelenderwijs. Het is een systematisch, geleidelijk leerproces op het tempo van de kat. Praktisch pak je dit best als volgt aan:

  1. Laten wennen aan de smaak van de tandpasta

  2. Wrijven langsheen de tanden met ...  jouw vinger

  3. ... vingermodel

  4. ... tandenborstel

 

Belangrijk is uw huisdier na het tandenpoetsen te belonen (spel en speelgoed, kauwstrip, ...). Zo leren ze tandenpoetsen als een positieve ervaring in plaats van ‘oh nee, ze zijn daar weer met die tandenborstel’.

 

Hoeveel keer? Het beste is elke dag te poetsen of minimum 3-4 keer per week. Sommige huisdieren laten het tandenpoetsen niet tot moeilijk toe, soms laat de levensstijl van de baasjes het niet tot om elke dag tanden te poetsen, …  . Er kunnen verschillende redenen of oorzaken zijn, waardoor therapietrouw tandenpoetsen niet lukt. Iets dat de diergeneeskundige firma’s maar al te goed beseffen. Daarom bestaat er een breed gamma aan andere tandproducten.

ZIJ VERVANGEN TANDENPOETSEN NIET , MAAR IETS DOEN IS BETER DAN NIKS. VAAK WORDEN SOMMIGE PRODUCTEN ZELFS AANVULLEND GEBRUIKT OP HET TANDENPOETSEN.

Ultrasone tandreiniging door de dierenarts

De praktijk is volledig uitgerust om uw huisdier terug een stralend gebit te geven: ultrasone reiniging, tand extracties waar nodig en nadien mooi polijsten. Tandreiniging gebeurt onder volledige verdoving. 

Veelgestelde vragen

Kan je de leeftijd van een hond of kat zien aan de tanden?

De leeftijd kan enkel bepaald worden in hun vroege levensstadium, met name bij het uitkomen en het wisselen van de tanden. Op latere leeftijd lukt dit niet meer accuraat door slijtage. Deze slijtage verschilt van dier tot dier, en is afhankelijk van: diersoort, ras, voeding, speelgoed en/of trauma.

Speciale tandpasta? Waarom geen humane tandpasta?

Humane tandpasta bevat fluor voor het chemisch versterken van tanden maar dit bestanddeel zit niet in onze huisdierentandpasta wegens hun schadelijk effect. Een tweede reden om geen humane tandpasta te gebruiken, is het risico op maagirritatie. Dit zou een mens ook hebben … moest hij zijn mond niet spoelen na het  tandenpoetsen. Moraal van het verhaal! Gebruik tandpasta specifiek bestemd voor onze huisdieren!

Mijn viervoeter heeft tandsteen of slechte adem? Moet ik actie ondernemen?

Slechte adem of tandsteen zijn vaak voorbodes van tand-en mondproblemen. Daarom raadpleegt u best uw dierenarts om de situatie in te schatten. Zij zal u het nodige advies geven.

 Kan ik proactief zijn en problemen in toekomst voorkomen?

De prakijk beschikt over een uitgebreid gamma aan tandverzorgingsproducten gaande van tandpoetssets, mondwater, kauwstrips, ... . Er is altijd een oplossing op maat mogelijk door dit gamma.

bottom of page