top of page

Stervensbegeleiding:
euthanasie & palliatieve zorg

mike-labrum-fvl4b1gjpbk-unsplash.jpg

Een huisdier is een deel van je gezin

en een volledig nieuw begin.

Toch weet je: ooit komt de tijd
van het bittere afscheid.
We hebben je lang bij ons gehad.

Je was de allerliefste schat

maar al die mooie dingen

zijn nu herinneringen.

Onze huisdieren leven ondanks onze beste zorgen minder lang dan wijzelf. We beschouwen hen als een deel van ons gezin, en vinden het moeilijk ze te zien verouderen of te lijden. Vroeg of laat komen we echter in de situatie waar we een moeilijke beslissing moeten nemen. Het doel van stervensbegeleiding is om uw dier een mooi en waardig afscheid te geven.

'De beslissing' doet veel mensen denken aan euthanasie maar dat is niet correct. Bij het stellen van een diagnose van een terminale aandoening, zijn er nog andere opties zoals het opstarten van palliatieve zorgen. Palliatieve zorgen kunnen gaan over aangepaste pijnbestrijding, aangepaste voeding, een operatieve ingreep, infuustherapie, ... enz. Voorafgaande therapieën zijn uiteraard afhankelijk van de aandoening zelf en de ernst ervan. Elke ziekteproces is anders. Het doel van palliatieve zorgen is jou extra tijd met jouw huisdier te geven met een maximum aan comfort, levenskwaliteit & levenslust. Vangen we echter signalen op waarbij we merken dat uw huisdier fysiek of geestelijk lijdt, zullen wij hierover openlijk met u spreken en u helpen om verdere beslissingen te nemen.

Euthanasie kan zo'n beslissing zijn. Het is een beslissing die wij niet voor u nemen, maar het is ook belangrijk te weten dat u niet alleen staat. Gelukkig kunnen wij als dierenarts veel makkelijker dan in de humane geneeskunde ingrijpen om in samenspraak met u, uw huisdier een onnodige pijn te besparen. Wanneer voor euthanasie gekozen wordt, proberen wij dit in alle rust, sereniteit en  professionaliteit te laten verlopen.

U kan hiervoor op de praktijk terecht of als u dit liever wenst, kan dit ook thuis. Voor de eigenlijk euthanasie kan u kiezen deze al dan niet bij te wonen.

Na het overlijden van uw huisdier krijgt u de tijd om afscheid te nemen, en met mij de opties te overlopen wat er met het lichaam dient te gebeuren. U kan uw huisdier begraven (op een speciaal dierenkerkhof, of u kan uw huisdier bij ons op de praktijk achterlaten om anoniem of individueel te laten cremeren. Bij een individuele crematie kan de asse afgehaald worden in een urne of een ander aandenken . Voor de crematies werken wij samen met een crematorium, waarbij wij er op vertrouwen dat zij zeer respectvol met uw huisdier zullen omgaan.

bottom of page