top of page
Ontworming

Een goede ontworming bij uw viervoeter is van essentieel belang. Wormen lijken onschuldig maar dat zijn ze niet! Ze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van uw hond en zich manifesteren op verschillende klinische wijzen. Daarbovenop zijn sommige wormsoorten overdraagbaar op de mens.

Vanwege gezondheidsrisico’s voor mens én dier,  rekenen we het voorkomen van een wormbesmetting tot de BASISGEZONDHEIDSZORG

Wat houdt een goede ontworming in?

Wormen komen meer voor dan je zou denken. Elk huisdier kan er mee besmet geraken!
Het merendeel van de diarree patiënten is te wijten aan parasieten en/of voeding. Daarom is het belangrijk niet zomaar te ontwormen of met eender welk product. Hieronder enkele parameters waarmee rekening moet gehouden worden

Goed product:

Er zijn duizend-en-één anti-wormproducten op de markt maar niet elk product werkt tegen alle wormsoorten, en dat hoeft ook niet altijd.


Correcte dosering:

Geef niet zomaar een product. De dosering is gebaseerd op het lichaamsgewicht van uw huisdier. De dosering  verschilt van product tot product. Weeg uw huisdier dus alvorens ontworming toe te dienen.


Correcte frequentie:

Niet iedereen dient evenveel ontwormd te worden. De frequentie is afhankelijk van verschillende factoren, die afhankelijk zijn van de gezondheid en de levensstijl van uw huisdier.


Ieder dier in het huishouden:

Een algemene regel is om ieder huisdier terzelfdertijd te ontwormen. Niet alleen de honden of alleen de katten…. Neen, honden en katten tegelijk! De reden hierover is heel logisch. Als je slechts één van beide diersoorten ontwormt, kunnen ze elkaar alsnog onderling besmetten. Sommige wormsoorten komen namelijk bij beide diersoorten voor.

Hoe kan mijn huisdier een worminfectie oplopen?

Wormen zijn veel voorkomende parasieten. Uw huisdier kan dus op verschillende manieren besmet raken, van bossen en (speel)weides tot uw eigen tuin. Toch is besmette grond niet de enige manier van overdracht. Een aantal andere manieren worden hiernaast illustratief afgebeeld.

ontworming besmettingswijzen

Hoe frequent moet ik mijn huisdier preventief ontwormen?

Er bestaat geen algemene richtlijn over wanneer, met welk product of hoe frequent ontwormd dient te worden. Er zijn teveel factoren die dit bepalen om ‘een standaard ontwormingsschema’ op te stellen. Daarom vraag je hierover best geen advies aan jouw apotheker of aan een fokker, maar aan een dierenarts.

 

Zo mag onder andere niet vergeten worden dat wanneer één dier in het gezin een hoger risico op infectie heeft, deze de frequentie van ontworming zal bepalen, want ….

 

IEDER DIER IN HET HUISHOUDEN MOET TEGELIJKERTIJD BEHANDELD WORDEN!

Hoe weet ik of mijn huisdier last heeft van wormen?

Meestal wordt er bij wormen direct aan diarree gedacht. Het merendeel van de diarree kan inderdaad bij onze huisdieren gelinkt worden aan parasieten (o.a. wormen) of voeding. Omwille van die reden zal een dierenarts, ondanks een eventuele recente ontworming, opnieuw ontwormen. Indien de ontworming echter zeer recentelijk (1-2 dagen geleden) gebeurd is, dan kan de diarree het gevolg zijn van het afdoden van de (volwassen) wormen. 

"DIARREE IS NIET GELIJK AAN WORMEN, EN OMGEKEERD"

 

Maag-darmklachten zijn niet de enige symptomen. Elke wormsoort heeft zijn eigen levenscyclus, waardoor er een grote range van symptomen tussen de wormsoorten onderling bestaat. 

Enkele voorbeelden: 

  • Spoelworm: braken, diarree, wormbuik (pup), verminderde eetlust, gewichtsverlies, bloedarmoede

  • Haakworm: diarree, gewichtsverlies, bloedarmoede, benauwdheid, hoesten

  • Zweepworm: verminderde eetlust, gewichtsverlies, benauwdheid, hoesten

  • Lintworm: jeuk en irritatie ter hoogte van de anus, gewichtsverlies

  • Hart/longworm: benauwdheid, hoesten, snel vermoeid, gestoorde functie van belangrijke organen, bloedingsneiging, zenuwsymptomen


Bovenstaande symptomen zijn niet de enigen die voorkomen, maar zij worden bij een besmetting het frequentst gezien. Bijna iedere wormsoort zal verminderde eetlust en vermageren veroorzaken als ze niet direct wordt gevonden.

 

Hartworm, familie van de longwormen, zal zich in zijn volwassen vorm nestelen in de longslagader en de rechter voorkamer van het hart. De onvolwassen stadia zitten dan weer in de longen. Zij worden opgehoest en ingeslikt om op die manier via de stoelgang uitgescheiden te worden. Deze worm geeft heel soms maagdarmproblemen maar uit zich eerder  in ademhalingssymptomen, bloedstollingsstoornissen of neurologische symptomen. Wormen zijn dus niet het equivalent van diarree, hoewel diarree in de helft van de gevallen wel veroorzaakt wordt door parasieten.

Hoe kan ik mijn gezin beschermen?

Sommige wormsoorten zijn overdraagbaar op de mens.  Dit is wat we een zoönose noemen. Het omgekeerde verhaal is ook waar in sommige gevallen. Wormbesmettingen zijn niet leeftijdsgebonden. Iedere leeftijdscategorie kan een besmetting oplopen. Kinderen raken desondanks sneller besmet: spelen in besmette zandbakken of park en handen in de mond stoppen. Wormeieren kunnen ook aanwezig zijn op ongewassen groenten. Belangrijk is je dus te realiseren dat ze meer voorkomen dan gedacht wordt en dat ze ernstige ziekte kunnen veroorzaken, zoals bvb blindheid bij kinderen (o.a. spoelwormen) of levercysten (lintworm). 

 

Wat kan je precies doen? Enkele tips:

  • Ruim regelmatig de ontlasting van jouw huisdier op.

  • Neem op wandeling poepzakjes mee.

  • Geef commerciële brokken of goed gekookte/gebakken voeding i.p.v. rauw vlees.

  • Rauw vlees? Zorg dan dat dit van goede kwaliteit is en volgens voedselveiligheidsvoorschriften bewaard werd.

  • Diepvriesvoeding? Lees goed de instructies op de verpakking. Meeste voedingen dienen verwarmd te worden vooraleer te voederen.

  • Vermijd het contact met knaagdieren (niet alleen voor de wormen!)

  • Altijd vers drinkwater ter beschikking.

  • Regelmatig ontwormen.

  • Alle huisdieren tegelijkertijd ontwormen.

Wil je zelf de proef op de som nemen en te weten te komen welke parasieten voor jouw huisdier van belang zijn?

Surf naar http://www.parasiteparty.com/ en doe de test.


Bronnen:

bottom of page